Van Web 1.0 naar Web 2.0 naar Web 3.0

Onderwerp Van Web 1.0 naar Web 2.0 naar Web 3.0
Opdracht Illustreer de verschillen tussen Web 1.0, Web 2.0 en Web 3.0 door - voor ieder van deze internetfases - een voorbeeld uit te werken.


Web 1.0
Anders dan Web 2.0 en Web 3.0 is dat Web 1.0 statisch is. De surfer dient hierbij een enorme grote hoeveelheid aan informatie statisch verwerken.
Interactie is hier dus dan ook uit den boze,daar de communicatie slechts wordt verspreid in één richting. 
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld www.start.be

 

Web 2.0

In 2004 werd Web 2.0 op de markt gebracht, de fase waar we tot op heden nog steeds in vertoeven. Het statische Web 1.0 is nu plots een pak dynamischer met de komst van User Generated Content (definitie zie vorige opdracht).
Het belangrijkste aan Web 2.0 is dus de interactie met de internetgebruikers zelf en genereren zelf de inhoud voor een website.
Voorbeelden van Web 2.0 zijn weblog, vergelijkingssites, marktplaatsen, online videodiensten, dagbladen stes, webshops en dergelijke.
(www.demorgen.be, www.tweedehands.be,....)
Ook de social media is gebaseerd op Web 2.0, hierbij denken we natuurlijk onmiddellijk aan Facebook, Twitter, Flickr & YouTube.


Web 3.0
De volgende stap krijgt ook wel de naam het semantische web. De bedoeling van semantiek is het uidrukken van informatie waar zowel mensen als software mee overweg kunnen. We kunnen dit vergelijken met een zoekmachine of een online agenda die een grotere rol van betekenis krijgt voor de gebruiker. Zo zouden de resultaten gerichten worden, beter aansluiten op de zoekopdracht en met de mensen in je omgeving. Er zal dus een groot beroep op gebruikersinformatie worden gedaan. Onze zoekmachine zal dus evolueren naar een persoonlijke assisten op basis van gedeelde informatie en persoonlijk zoeken. 

Op de site communicatiemannen vond ik nog een mooi voorbeeld van de verschillende soorten Web .0:



  • bibliotheek 1.0: Mensen lenen een boek uit. Ze verwerken de info van de schrijver en nemen die (al dan niet) op. Ze vormden zich dan wel een mening van dat boek, maar hielden die mening voor zichzelf. Verder werd er, met uitzondering van enkele duistere boekbesprekingclubjes na, geen actie ondernomen.
  • bibliotheek 2.0: In een bibliotheek 2.0 heeft iedereen, naast enkel lezen, de mogelijkheid om zelf boeken schrijven. Bovendien gaan ze ook andere boeken herwerken, verbeteren, bespreken, aanbevelen, quoteren en ga zo maar door met andere bibliotheekbezoekers. Heel vaak met het internet hierbij als grote katalysator.
  • bibliotheek 3.0: Je hoeft je (digitale) bibliotheek nog maar binnen te stappen en de boeken die op jouw maat gesneden zijn, liggen al voor je klaar. Dit op basis van onder meer je eerdere bezoeken en voorkeuren, maar zeker ook vanwege beoordelingen van andere mensen of vrienden met eenzelfde lees- en beoordelingsprofiel als jij. Geen ellenlange zoektochten dus, maar wel intelligente boodschappen “à la tête du client”.

(Bron: https://www.communicatiemannen.be/2009/10/12/web-3-0-in-een-voorbeeld/)

 

'© 2012, Jasper DeBoel, Bachelor in office management, Arteveldehogeschool Gent'.


 

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode